[...] takich, które wykorzystują w produkcji środki pochodzące od zwierząt. Jak może wyglądać całodzienny jadłospis, jak zaplanować przykładową dietę? Propozycja zawiera: 1800 kcal Białko 20%, 90 g Tłuszcze 35%, 70 g Węglowodany 45% 213 g W celu podniesienia poziomu białka w diecie zalecamy wykorzystanie odzywek proteinowych wegańskich np. Vegan [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] kancerogenezie i zmianom miażdżycowym, przez zaburzenie proporcji kwasów omega-9/omega-6 i omega-3, co sprzyja rozwojowi stanu zapalnego. Powszechnie uważa się, że 3500 kcal jest równoważne 0,45 kg (1 funta) tłuszczu, a zmiana bilansu energetycznego zgodnie z tym, spowoduje przewidywalne zmiany masy ciała. Jednak dotychczasowa literatura [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] (10 punktów procentowych więcej niż w przypadku masła) 6% tłuszczów wielonienasyconych (tyle samo, co w przypadku diety z masłem). Dieta oparta o masło dostarczała 1926 kcal, 80,7 g tłuszczu, dieta z oliwą 1951 kcal i 82,7 g tłuszczu. Oba schematy dostarczyły 79 g białka i 222 g węglowodanów. W jednym przypadku jedzono 50 g masła dziennie, w [...]
[...] cheddar, podczas gdy posiłek o wysokim stopniu przetworzenia składał się z białego chleba i produktu wytwarzanego na bazie sera. Posiłki dostarczały tyle samo energii: 600 kcal porcji (2 520 kJ, 1½ kanapki) 800 kcal porcji (3 360 kJ, 2 kanapki) Wyniki: wysoko przetworzony posiłek wymagał zużycia 73,3 kcal nisko przetworzony posiłek wymagał [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
[...] tłuszczów. Diety Paleo ciężko uznać za wysokotłuszczowe i w ogóle za wysokokaloryczne, gdyż w badaniach w takich modelach żywieniowych: podaż energii wynosiła od 1350 kcal do 2080 kcal dziennie, rozkład makroskładników: proteiny dostarczały od 24 do 28% energii, tłuszcze od 27% do 41%, z kolei węglowodany od 32% do 40%, spożycie błonnika [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
[...] Pizzy Supreme, ½ porcji chleba czosnkowego (49 g), 1 Pepsi (puszka). Przykładowa dieta pochodząca z Australijskiego Departamentu Zdrowia dostarcza łącznie ok. 3000 kcal (12 540 kJ). W skład wchodzi: 176.8 g białka, 357 g węglowodanów ogółem, 191.4 g węglowodanów złożonych, 165.9 g cukru, 102.6 g tłuszczów (wielonienasyconych 26.3 g, [...]
Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] nie są źródłem witaminy B12 (zawierają ją np. mięso, produkty mięsne) oraz wielu innych niezbędnych związków. Problem nr 2. Diety niskokaloryczne (np. dostarczające 800-1200 kcal dziennie) oparte na pokarmach w formie płynnej, mogą powodować znaczny spadek masy ciała. Jednak są to zmiany związane z manipulacją ilością wody, a więc nie mają nic [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] a większość energii zużywamy wtedy, gdy nic nie robimy. Im więcej mięśni, tym więcej energii jest zużywane, w tym tłuszczów. Dlatego takim nieporozumieniem są diety 1200 kcal dla osoby, której zapotrzebowanie przekracza znacznie 2000 kcal. W odróżnieniu od diet hipokalorycznych lub VLCD, czyli tych o bardzo niskiej podaży energii (np. 400-800 [...]
[...] tłuszczy, 5-20% węglowodanów DUKAN: 48% białka, 34.5% tłuszczy, 17.5% węglowodanów (dane pochodzą z fazy I diety Dukana; % zostały wyliczone względem dostarczania ~907 kcal dziennie przy rozkładzie 109 g protein, 34,7 tłuszczów, 39.7 g węglowodanów). Ciężko uznać, by VLCKD, Atkins i Dukan miały cokolwiek wspólnego... Dieta Dukana jest [...]
[...] się w chrupiącej panierce, potrafi mocno podnieść ilość dostarczonej energii. Podobnie ma się kwestia nadziewanych czekoladek, gdzie jedna potrafi dostarczać nawet do 100 kcal. 35. Nie dodawaj tłuszczu do obróbki termicznej Wykorzystuj gotowanie, pieczenie i grillowanie, jako główne formy obróbki termicznej mięsa, jakie zjadasz. Nie ma [...]